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Dear Dr. Lakey: 

Thank-you for the opportunity to clarify the scope of practice and appropriate assignments of nursing 

duties as they relate to the treatment of sexually transmitted diseases and expedited partner therapy 

(EPT). Regarding your questions: 

1. 	 Does the Board of Nursing (BON) consider following standing delegation orders (SDOs) that 

instruct a nurse to provide oral medications to a patient diagnosed with an STD for delivery to 

his/her partner(s), within the scope of practice of a registered nurse (RN) or licensed vocational 

nurse (LVN)? 

Yes, nurses may carry out orders associated with Texas Administrative Code 

22 TAC §190.8 aad policies and and standing delegation orders are 

in place that provide direction guidance to the nursing The BON developed 

Position Statement 15.5 Nurses with Responsibility for Initiating Physician Standing Orders 

at: that will assist public health 

nurses to ensure the development of a rn~r>roGo.orirw 

Nurses are required to know ondfollow all the laws, rules and policies that apply to their specific 

practice setting. This includes the Nursing Practice Act (NPA} and BON Rules and Regulation, as 

well as the Texos Medical Baard's Rules and iiegulations Texas Administrative Code 22 TAC 
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§217.11(1) (A)]. Board 	 recommends that nurses search for evidence-based 

research that provides nmrrtr·p guidance related to questions or concerns 

2. 	 Is it considered an appropriate assignment for a nurse to provide an oral medication or an 

injection to a patient diagnosed with an STD, if the nurse has demonstrated competency and 

has SDOs covering the specific treatments and an emergency protocol should the patient 

experience an adverse reaction? 

Yes, also see answer to question 1.Position Statement .15.5 contoins a list of things that should 

be in place before a nurse engages in tasks associated with 5DOs. As in your example, every 

nurse must have training and demonstrated competency to engage in the tasks or activities 

injectable medications; and the ability to intervene and stobilize complicotions should patients 

develop adverse reactions to the medications. Texas Administrative Code 22 TAC 

§217.11(1) {B), (C), {D), (G), (H), (M), and (T)]. 

3. 	 Is a nurse liable, from a licensing perspective, for allergic reactions to medications if the nurse 

has confirmed first that there is no patient history of a known drug allergy? 

No, but licensure liahility on many factors. if a nurse is reported to the BON, his or 

her case is reviewed on an individual basis along with all the information available. An 

unforeseen allergic reaction does not justify licensure action. 

4. 	 Does a nurse violate the requirements of the Nursing Practice Act (NPA), to "maintain a safe 

environment for the patient" if s/he provides an oral medication or an injection in a site other 

than a clinic or office with on-site physician supervision if s/he has SDOs and an emergency 

protocol? 

No, nurses are not restricted as to the type of setting in which they perform nursing services or 

delegated medical acts as in a 500. On-site physician supervision is not alwnys required 

depending an the task or activity thnt is delegated All nurses must use their nursing 

judgment prior to accepting an assignment as to whether s/he can maintain a safe environment 

far their patients. n is canceivr:rb!e thor there may be select situations ar environments in which 

the nurse administering EPT may nat !Jelieve it is to administer oral or injectable 

medicotians, i.e.: a particular home enviranment or inabi/il:y to locate a private area for 

education~ counseling and medication administration. Nurses should never be forced to carry aut 

a 5DO in which they believe may be unsafe their patients. 

One component af o SDO is identifying situations and appropriate interventions should 

emergencies occur when administering medications. A comprehensive SDO should pravide 



guidance and direction to the nursing staff on measures to toke to prevent complications and 

stabilize conditions Texas Administmtive Code 22 TAC 7.11(1} (D) and (M}. 

5. 	 Is a physician's on-site presence required to administer medication or immunizations? 

No, administering medications is within the scope hath RNs and LVNs. [See Texas 

Administrative Cnde 22 TAC 7.1 (B), {C), (H), (M), (R} and (T}]. 

6. 	 Is the administration of immunizations under SDOs within the scope of practice of the public 

health nurse? 

Yes, see answer in question 2. Immunizations are routinely administered through SDOs. 

I appreciate the opportunity to provide an interpretation and I hope this clarification on the nurse's 

scope of practice related to the treatment of sexually transmitted diseases and expedited partner 

therapy will be helpful to you and the public health nurses at the Department of State Health Services. 

Sincerely, 
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Executive Director 

Texas Board of Nursing 
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Austin, TX 78701 


