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FAQFrequently Asked Questions
By Mattie Mendoza and Phil Lockwood

Q: I submitted my renewal 

application online  two weeks ago 

and my certification status has not 

changed on your website. When will 

I get my new card?

A: Whether you submit your renewal 

application online through the 

TexasOnline system or you send it 

through the mail, your application 

will go through the same process. 

The online system is faster only 

because it cuts out mail time. All 

applications first go to the DSHS 

main campus, where all fees are 

processed. Processing time for the 

fee portion of the application process 

is virtually the same for online 

versus mailed applications—from 

three to five working days. Once 

the fee is processed, the application 

is sent electronically (online 

applications) or mailed via inter-

agency mail (hard copy applications) 

to the EMS Certification unit for 

processing. After the application 

reaches the EMS Certification unit, 

it is processed in the order in which 

it was received. The processing 

time for your application once it is 

received in EMS Certification can 

be from four to six weeks. After the 

four to six week processing time, 

you can check your certification 

status on our website at www.dshs.

state.tx.us/emstraumasystems/

NewCert.shtm. If it has been longer 

than the typical processing time and 

your status has not been updated 

on the website, please call the EMS 

Certification unit at (512) 834-6700. 

Q: I am currently in INActive 

status. What do I need to do to 

return to Active status and work in 

Texas?

A: Submit the INActive/Active 

Certification/Licensure Application 

and fee. You can access the 

application on our website at www.

dshs.state.tx.us/emstraumasystems/

CertificationLicensureApplication.

pdf. To regain active status you 

should complete the application, 

including Section 3, choose one 

of the two renewal options, and 

take and pass the National Registry 

Cognitive Exam (the cognitive 

exam is the written portion of the 

National Registry exam). You can 

find information about the National 

Registry Cognitive Exam on their 

website at www.nremt.org. 

Q: Can an EMT-basic receive credit 

for attending upper- or advanced-

level continuing education courses?

A: Yes. EMT-basics can receive 

credit for attending intermediate- and 

paramedic-level courses. As long 

as the CE comes from an approved 

provider and falls into one of the 

required content areas, you can 

count those CE credits. In fact, there 

are definite advantages in EMT 

participation in advanced-level CE 

classes. Studying and practicing 

together helps various levels of EMS 

personnel learn to work together on 

calls. Also, sitting in on advanced CE 

classes may help some EMTs make 

the decision to pursue intermediate 

or paramedic certification. Finally, 

attending programs that cover 

intermediate and paramedic content 

can increase an EMT’s chances for 

success in advanced certification 

courses. EMS personnel should 

never be hesitant about pursuing 

opportunities to further their skills 

and competence. Access more 

information about continuing 

education on our website at www.

dshs.state.tx.us/emstraumasystems/

continuinged.shtm.

Q: I received a letter from DSHS 

stating that my reciprocity 

application is deficient or missing 

the Out of State Verification Form 

A, but I filled out the Verification 

Form A myself and submitted it with 

my application. Why did I receive 

this notice?

A: The Out of State Verification 

Form A must be completed by 

another state agency’s EMS office 

personnel. If you took your EMT 

course outside the state of Texas or 

have been certified in any other state, 

you must complete and submit the 

reciprocity application. The Out of 

State Verification Form A is part of 

the reciprocity application and must 

be completed by state personnel in 

all of the other states you have ever 

held certification in. You fill out 

only the name and EMS certification 

number section of the form and 

then either mail or fax the form to 

the other state’s EMS Certification 

office. They complete the form on 

your behalf and can either fax or 

mail the form directly to the Texas 

Department of State Health Services, 

according to the instructions on the 

form. One form must be submitted 

for each state you have ever held 

certification in.
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Q: I sent my EMT renewal 

application through the 

TexasOnline site. How will I know 

you received my application?

A: You can visit our website to check 

your certification status at www.

dshs.state.tx.us/emstraumasystems/

NewCert.shtm. Processing the 

application takes approximately 

four to six weeks from the time you 

submit your application to the time 

you receive your certification in 

the mail. If you receive notification 

that your application is deficient or 

missing documentation, that can 

delay the application processing 

time. If you receive a deficiency 

notice pertaining to a criminal 

history issue or an administrative 

review, follow the instructions on 

the letter and/or contact the EMS 

Compliance section at (512) 834-

6700. Once your application has 

been approved and you are certified 

and/or recertified, your status on our 

website will read “Current, Active” 

and reflect an expiration date four 

years from the date approved.

Q: Are the skills exams posted 

on your website the skills we’ll be 

tested on?

A: Not necessarily. You should 

contact your course coordinator 

for skills exam details. The posted 

exams are examples that can be used 

to determine skills proficiency. Our 

rules, 25 TAC, §157.32(c), refer to 

national standard curriculum (NSC) 

competencies and standards, skills 

proficiency verification and other 

student evaluations, but do not 

address skills exams, per se. Further, 

the NSC prescribes no single 

testing instrument and encourages 

utilizing outside agency-approved 

psychomotor evaluation instruments, 

such as those found in texts. For 

basic courses, the coordinator 

must both verify skills proficiency 

and further confirm (for NREMT 

exam purposes) that students were 

administered and passed course-

end skills exams, since we utilize 

the NREMT exam. Any skills exam 

that can be proven valid/reliable 

and meet the national standard 

curriculum is okay and would be 

approved during the self-study / 

site-visit process. NREMT and state 

skills sheets both probably meet such 

standards, but you should confirm 

that with your course coordinator.

Q: How do I become an EMS 

course coordinator? 

A: You must qualify for and 

complete an EMS course coordinator 

class, which is offered once a 

year with limited and competitive 

enrollment. You should not submit 

an initial application for coordinator 

certification until you’ve been 

accepted into the course. The course 

screening criteria are posted on our 

website at www.dshs.state.tx.us/

emstraumasystems/scoordinator.

shtm#InitialCoordCert along with 

certification requirements. The 

requirements include a minimum 

of EMT certification, experience 

as a certified instructor (with 

positive evaluations), training 

program affiliation and other 

specific documentation. For more 

information, refer directly to the 

EMS Coordinator rule, 25 TAC, 

§157.43 (see http://info.sos.state.

tx.us/pls/pub/readtac$ext.viewtac). 

Q: I’d like to teach an EMS 

course. How do I become an EMS 

instructor?

A: There is no rule requiring 

a lecturer in an EMS course to 

hold EMS instructor certification. 

Coordinators are allowed to utilize 

expert/guest lecturers who don’t 

hold certification by establishing 

the expertise and documenting 

the credentials of that person. 

Instructor certification is a standard 

credential that would serve that 

purpose, but other credentials can 

be considered and accepted. To 

become a state-certified instructor, 

you must 1) hold EMS certification 

as an EMT or higher, 2) complete 

an EMS instructor course, 3) pass 

the EMS instructor exam. For 

more information, refer directly to 

the EMS Instructor rule, 25 TAC, 

§157.44 (see http://info.sos.state.

tx.us/pls/pub/readtac$ext.viewtac).

Save the date!

Advanced Airway 

Summit

Evening of November 22 

(time TBA)

Omni Hotel Fort Worth

Hosted by GETAC’s 

EMS Committee


