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FAQFrequently Asked Questions
By Mattie Mendoza and Phil Lockwood

Q: I am planning to renew my 
EMT certification by taking the 
written assessment exam. If I do 
not pass the exam, can I apply for 
inactive status?   
A: No, if you fail the assessment 
exam you may not apply for 
inactive status. In fact, once you 
submit your application and select 
the written exam (Option 1), you 
may not even renew using another 
option. If you fail the exam, 
you will be allowed two retest 
opportunities after submitting the 
retest application and fees. If you 
fail the retests, you can repeat this 
testing process by completing a 
recertification/refresher course 
and submitting the required 
applications and fees. All exams 
must be completed within one year 
of your expiration date. You can 
find information about all of the 
recertification options, including 
the written assessment exam, on 
our website at www.dshs.state.
tx.us/emstraumasystems/recertinfo.
shtm. You can also find information 
about the assessment exam and 
retest options on the National 
Registry’s website at www.nremt.
org.
 Q: I submitted my renewal 
application two weeks ago and 
my certification status has not 
changed on your website. When 
will I get my new card?
A: Whether you submit your 
renewal application online 
through our Texas Online system 
or send it through the mail, your 
application goes through the same 

process once it reaches DSHS. All 
applications go first to the DSHS 
main campus where all fees are 
processed. The processing time for 
the fee portion of the application 
process is virtually the same for 
online and mailed applications, 
around five working days. Once 
the fee is processed, applications 
are sent to the EMS Certification 
Unit for processing. Applications 
sent in through Texas Online are 
sent electronically, while paper 
applications are sent via inter-
agency mail. Once the application 
reaches the EMS Certification 
unit, it is processed in the order 
it is received. All those steps add 
up: the complete processing time 
for your application, once it is 
received, can be 4-6 weeks. If you 
want to speed up the process, you 
can use the online system, which 
at least cuts out mail time. You 
can check your certification status 
on our website at www.dshs.state.
tx.us/emstraumasystems/NewCert.
shtm. If it has been longer than 
the typical processing time of 4-6 
weeks and your status has not been 
updated on the website, please call 
the EMS Certification unit at 512-
834-6700. 
Q: I submitted my certification 
renewal application then received 
a deficiency notice that stated 
I needed to submit my current 
National Registry card to the EMS 
Certification unit. I faxed my 
National Registry card two days 
ago and my status has not yet been 
updated on the website. How long 

does it take to process deficiency 
items that are faxed in? 
A: The processing time for 
deficiency items is around two 
weeks. Deficiency items are 
processed in the order in which 
they are received. Deficiency items 
or other information the EMS 
Certification Unit needs to process 
your application can be faxed to 
512-834-6714. Faxing is usually 
the fastest way to get information 
to us, as it cuts out mail time. If it 
has been longer than the normal 
processing time of two weeks since 
you faxed the information, please 
call the EMS Certification unit at 
512-834-6700. 
Q: I submitted my EMT renewal 
application just a few days past my 
expiration date and I received a 
deficiency letter stating I needed 
to submit a completed Verification 
of Skills Proficiency form. Where 
can I find this form and who has 
to sign it?
A: According to Texas 
Administrative Code §157.34(d) 
(2) Late recertification. 
A candidate whose certificate 
has been expired for 90 days or 
less may renew the certificate 
by submitting an application 
accompanied by a non-refundable 
renewal fee that is equal to 1-
1/2 times the normally required 
application renewal fee for that 
level as listed in subsection (a)(4) 
of this section. Applicant shall meet 
one of the recertification options 
described in subsection (b) (1) 
- (5) of this section and submit 
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verification of skills proficiency 
from an approved education 
program. 
The Verification of Skills 
Proficiency form can be found 
on the EMS & Trauma Systems 
website at www.dshs.state.tx.us/
emstraumasystems/recertinfo.
shtm#laterenewal, under late 
renewal, and must be signed by a 
Texas-certified EMS Coordinator. 
Q: I’ve tried several times to look 
up my certification information 
and it will not open after the 
selection. What’s wrong?
A: First off, let me report some 
good news. In addition to EMS 
personnel certification queries, 
the look-up now includes EMS 
provider licenses, first responder 
organizations, CE providers, 
medical directors (be sure to enter 
MD or DO after the last name) 
and EMS Education programs, 
which weren’t available on the 
old cert query system. As for the 
problems, there are lots of variables 
that sometimes make it hard to 
pinpoint. Occasionally, when 
there is a lot of internet traffic or 
communication line congestion, 
the best solution is to just try 
again later. The most common 
user problems include accessing 
the wrong site, not narrowing 
down the search or a slow internet 
connection. The following series 
of instructions has helped other 
inquirers. 

Link to the Public License 
Search from www.dshs.state.tx.us/
emstraumasystems/NewCert.shtm. 

Scroll down to the link “Click 
Here for Live Online Certification/
License Search.” Then click on the 
“Public License Search” link on 
left side of that page. (The login 
windows prompting for user ID 
and password on the same page 
aren’t functional yet.) From that 
page, narrow down the search 
by selecting one of the choices 
other than the “Search by Name” 
selection. Searching by license 
number or by a specified license 
type narrows down the databases 
that the query must search 
through, as the Public License 
Search includes all licenses issued 
by DSHS. The above search 
narrowing advice is especially 
important if you use dial-up 
internet access. As the search 
time increases, the possibility of a 
“time-out” error increases. 
Q: I read that several bills from 
the last legislative session added 
requirements for EMS providers. 
When are these requirements 
effective and where can I read 
about them for myself?
A: The new legislation mandates 
provider licensing for all vehicle 
transport of patients by stretcher 
and calls for epinephrine auto-
injector devices to be added to 
the list of the minimal standards 
for EMS vehicles. The bills 
specified effective dates for rule 
adoption, and rules have already 
been presented to and approved 
by GETAC and the Department 
of State Health Services Council. 
Proposed rules will be published 

in the Texas Register in late 
March or early April, with public 
comment accepted for 30 days after 
publication (see www.sos.state.
tx.us/texreg/index.shtml). Use the 
following internet URLs for more 
information: 
Senate Bill 10: www.capitol.state.
tx.us/tlodocs/80R/billtext/html/
SB00010F.htm (scroll down to 
SECTION 14). 
House Bill 2827: www.capitol.
state.tx.us/tlodocs/80R/billtext/
html/HB02827F.htm. 
Health and Safety Code (statute) 
(epinephrine auto-injector 
devices):
http://tlo2.tlc.state.tx.us/
statutes/docs/HS/content/
htm/hs.009.00.000773.00.
htm#773.014.00. 
Health and Safety Code (statute) 
(transport of patients by 
stretcher):
http://tlo2.tlc.state.tx.us/
statutes/docs/HS/content/
htm/hs.009.00.000773.00.
htm#773.041.00. 
Letter from State EMS Director 
Re: SB 10 & HB 2827:
www.dshs.state.tx.us/
emstraumasystems/
ProviderLtrSB10HB2827.pdf. 
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