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FAQFrequently Asked Questions
By Mattie Mendoza

Q: Will DSHS accept continuing 
education (CE) hours taken on the 
internet?
A: Yes. If it is most convenient for 
you, all of your required CE hours 
can be obtained via the internet. 
There are several approved internet 
providers you can use to obtain 
your EMS CE hours. They are: 
CE Solutions at www.ems-ce.com, 
Emergency Medical Certifi cation 
Inc. at www.emcert.com, Emergency 
Medicine Internetwork at www.
eminet.com and EGenesis at www.
egenesis.cc. Also, more and more 
colleges are offering courses via 
the internet. Check with your local 
college to see if it is an approved 
EMS education agency and if it has 
EMS internet courses available. 
And don’t forget to retain your CE 
documentation for up to fi ve years, as 
you will need to submit it if you are 
selected for audit.

Q: Can an EMT-basic receive credit 
for attending advanced-level CE 
courses?
A: Yes, EMT-basics can receive 
credit for attending intermediate- and 
paramedic-level courses. As long 
as the CE comes from an approved 
provider and falls into one of the 
required content areas, you can count 
those CEs. In fact, there are defi nite 
advantages when EMTs participate 
in advanced-level CE. First, studying 
and practicing together improves the 
ability of EMS personnel to work 
together on calls. This, of course, 
leads to better patient care. Second, 
sitting in on advanced CE may help 
some EMTs make the decision to 
pursue intermediate or paramedic 

certifi cation. Finally, attending 
programs which cover intermediate 
and paramedic content can increase an 
EMTs chances of success in advanced 
certifi cation courses. EMS personnel 
should never be hesitant about 
pursuing opportunities to further their 
skills and competence. After all, that’s 
why it’s called continuing education. 

Q: Can I earn CEs on a topic more 
than once during a certifi cation 
period?
A: Yes. Instruction in a topic – such 
as EKG interpretation – can be 
repeated. However, the content cannot 
be exactly the same. For example, 
courses such as BTLS, PHTLS, 
ACLS, PALS or CPR cannot be 
used more than once in the four-year 
reporting period since the curricula are 
standardized and participants would 
simply be repeating material. 
The intent is to prevent individuals 
from attending identical courses just 
to accumulate CE hours. At the same 
time, as much fl exibility as possible 
is retained to allow instruction in 
areas where improvement is needed 
or special interests have developed. 
Please visit our website for more 
information about CEs at: http://www.
dshs.state.tx.us/emstraumasystems.

Q: I’ve met my CE requirements 
for the four-year reporting period 
except for one hour. What is going to 
happen to my certifi cation? 
A: So long as you have met the 
minimum requirements for your 
level of certifi cation in each of the 
content categories and have earned the 
necessary total number of hours, you 
have satisfi ed the CE requirements and 

are entitled to renew your certifi cation 
choosing the CE option. If you have 
not earned the CEs necessary to meet 
the minimum requirements in each of 
the content areas, you may not renew 
your certifi cation using the CE option. 
Your CE accrual has to be complete 
when you submit your renewal 
application or you will have to choose 
another option for renewal. You can 
fi nd all of your renewal options and 
minimum content areas for renewal 
by CEs on our website at: http://www.
dshs.state.tx.us/emstraumasystems.

 Also, if you renew by CEs and 
have not met the full CE requirements 
at time of renewal application 
submission, it is considered 
falsifi cation of documentation. 
Falsifi cation of documentation shall 
be cause for reprimand, probation, 
suspension or revocation of a 
certifi cate, license, provider license 
or EMS program/course approval in 
accordance with §157.16 (relating to 
Emergency Suspension, Suspension, 
Probation, Revocation or Denial of 
a Provider License); and/or §157.32 
(relating to Emergency Medical 
Services Education Program and 
Course Approval); and/or §157.34 
(relating to Recertifi cation); and/or 
§157.36 (relating to Criteria for Denial 
and Disciplinary Actions for EMS 
Personnel and Voluntary Surrender 
of a Certifi cate or License); and/or 
§157.38 (relating to Continuing 
Education); and/or §157.43 
(relating to Course Coordinator 
Certifi cation); and/or §157.44 (relating 
to Emergency Medical Service 
Instructor Certifi cation). See link to 
Rules page at: www.dshs.state.tx.us/
emstraumasystems. Click on EMS.


