
 

TEXAS DEPARTMENT OF STATE HEALTH SERVICES

P.O. Box 149347
Austin, Texas 78714-9347

1-888-963-7111
TTY: 1-800-735-2989DAVID L. LAKEY, M.D. 

COMMISSIONER www.dshs.state.tx.us
 
 

Office of EMS/Trauma Systems Coordination 
Frequently Asked Questions Regarding Trauma 

 
 

Q:  Do we submit to the state registry trauma admissions greater than 23 hours or trauma admissions 
greater than 48 hours? There is a discrepancy between the state registry data reporting rule (to 
report greater than 48 hours) and the funding rule 157.130 (which outlines admissions greater than 
23 hours)? 

 
A:  In Rule 157.130 and 157.131 (the “uncompensated trauma care funding rule”), “Trauma care” is defined as 

care provided to a patient with the outlined ICD-9 codes and was admitted as an inpatient greater than 23 
hours (or who underwent operative intervention or who died in the emergency department or was dead 
upon arrival or was transferred in or out).  It is not a requirement to submit to the state registry a patient 
who was admitted greater than 23 hours. On the uncompensated trauma care funding application, a facility 
may include a patient who was admitted greater than 23 hours and met the outlined ICD-9 codes. The state 
registry requirement is submission of a trauma patient admitted greater than 48 hours.  The discrepancy 
was discussed at the Trauma Systems Committee and RAC Chairs and agreed upon to keep both 
requirements. Funding rules will open in 2011 and will allow for opportunity for input. 

 
Q:  Is it required to submit hip fractures to the state registry?  

 
A:  Hip fractures are to be included by definition in trauma registry rule.  Hip fractures are not on the list of 

exclusions.  
 
Q: Are Registered Nurses that work PRN required to have TNCC? 
 
A: By rule, any nurse providing care to a trauma patient must have TNCC.  There is no exemption for PRN 

nurses.  Since the language is “all nursing staff,” it does not allow for exception to PRN nurses regardless of 
where they are based by cost center.   

 
Texas Administrative Code 157.125(x): Attached Graphic (1) Advanced (Level III) Trauma Facility Criteria 
Standards and (y): Attached Graphic (1) Basic (Level IV) Trauma Facility Criteria Standards.  
D. Patient Care Areas/Units. 1. Emergency Department 

  
“f. At least one member of the registered nursing staff responding to the trauma team activation for a 
major or severe trauma resuscitation has successfully completed and holds current credentials in an 
advanced cardiac lift support course* (e.g. ACLS or hospital equivalent), a nationally recognized 
pediatric advanced life support course (e.g. PALS or ENPC) and TNCC or ATCN or a DSHS-approved 
equivalent. 

 
* a free-standing children’s facility is exempt from the ACLS requirement” 
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Texas Administrative Code 157.125(x): Attached Graphic (1) Advanced (Level III) Trauma Facility Criteria 
Standards and (y) Attached Graphic Basic (Level IV) Trauma Facility Criteria Standards.”  
D. Patient Care Areas/Units. 1. Emergency Department 

  
“h. 100% of nursing staff have successfully completed and hold current credentials in an advanced 
cardiac life support course (e.g. ACLS or hospital equivalent) a nationally recognized pediatric 
advanced life support course (e.g. PALS or ENPC) and TNCC or ATCN or a DSHS-approved 
equivalent, within 18 months of date of employment in the ED or date of designation.** 

 
**Requirements for a free-standing children’s facility:  100% of nursing staff who care for 
trauma patients have successfully completed and hold current credentials in ENPC or in a 
nationally recognized pediatric advanced life support course and TNCC or ATCN or a DSHS-
approved equivalent, within 18 months of date of employment in the ED or date of designation.” 

 
Q:  Where would we find death review criteria definitions to categorize reviews? 
 
A: The Resources for Optimal Care of the Injured Patient 2006 (Green Book) Committee on Trauma American 

College of Surgeons book.   Table 5. Definition of Terms page 107 – Nonpreventable, Potentially 
preventable, and Preventable. 

 
Q: Clarification was requested regarding how the Advanced Trauma Life Support (ATLS) certification 

for a physician board-certified in Emergency Medicine should be verified during a designation 
survey.   

 
A:  Texas Administrative Code 157.125(x): Attached Graphic (1) Advanced (Level III) Trauma Facility 
Criteria Standards and (y) Attached Graphic (1) Basic (Level IV) Trauma Facility Criteria Standards. B. 
Physician Services. 2. Non-Surgical Specialties Availability  

 
“a. An Emergency Medicine board-certified physician who is providing trauma coverage shall have 
successfully completed an ATLS Student Course or a DSHS-approved ATLS equivalent course." 
 

 It is expected that the facility shall have on file a copy of the ATLS card from the physician or a letter from 
the American College of Surgeons stating that this course was successfully completed by this physician.  It 
is not acceptable to have only documentation that states ATLS was a required course for their residency 
program, etc. 
 
If the previous course completion verification cannot be obtained, then the ED Physician board-certified in 
Emergency Medicine must obtain current ATLS certification to meet the essential criterion. 

 
All other physicians who provide ED trauma coverage and are not board certified in Emergency Medicine 
shall have current ATLS certification. 

 
Q: How is substantial compliance defined as it relates to physician coverage in the essential criteria? 
 
A: In general, essential criteria for designation must be in place 24\7. In determining whether a facility meets a 

specific criterion, DSHS may use the concept of substantial compliance, which is defined as meeting the 
criterion at a monthly threshold of at least 90% (e.g., 27 out of 30 days for 24/7 neurosurgeon coverage).  It 
is expected, however, that all criteria deficiencies will be short-lived and accompanied by aggressive 
remediation attempts, and that there will not be a long-term deficiency pattern (e.g., regularly having only 
27 days of neurosurgeon coverage). 

 
Q: Are there restrictions/guidelines on what the hospitals can spend the Red Light Camera monies? 
 
A: No. 


