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DISCLOSURE OF PROTECTED HEALTH INFORMATION TO GOVERNMENT TO 
LOCATE PERSONS 

 
Prepared by:  Office of General Counsel, Texas Department of State Health Services (April 

18, 2006) 
 

ISSUE:   May a health care provider disclose protected health information (PHI) to DSHS 
or a local governmental agency for disaster relief purposes (generally, locating persons)? 
 
ANSWER:  Disclosure to government is allowed under federal and state law and regulations.   
 
DISCUSSION:  The HIPAA privacy regulations allow disclosure for disaster relief purposes.  
See 45 Code of Federal Regulations (CFR) Parts 160 and 164, Section 164.510(b)(4).  (The US 
DHHS Office of Civil Rights previously issued bulletins related to disaster relief and hurricane 
response at www.hhs.gov/ocr/hipaa.)  This subsection allows disclosure of PHI to a public entity 
(DSHS or local government) or a private entity authorized by law or by its charter to assist in 
disaster relief efforts, for the purpose of coordinating with such public and private entities the 
disclosures permitted under Subsection (b)(1)(ii) (see next paragraph).  DSHS and local 
government are so authorized by the Government Code, Chapter 418, Texas Disaster Act, that 
addresses state and local governments’ roles in a disaster and the state’s emergency management 
plan activation.  DSHS is the primary state agency responsible for health and medical needs, 
including medical special needs, of individuals and coordinates health and medical activities.  
Local government is responsible for local disasters until the point of needed state assistance.  
 
Subsection (b)(1)(ii) allows disclosure of PHI to notify or assist in notification, including 
identifying or locating, family members, personal representatives of individuals, or another 
person responsible for the care of the individual of the individual’s location, general condition or 
death.  So for this purpose, HIPAA allows disclosure without patient consent or authorization.   
 
The provider should get verbal permission to disclose from the individual, when possible, but if 
the individual is not available, providers may share the information if, in their professional 
judgment, doing so is in the patient’s best interest.  When sharing with disaster relief 
organizations, it is unnecessary to obtain the patient’s permission if doing so would interfere 
with the organization’s ability to respond to the emergency. 
  
Records on drug or alcohol abuse patients (federally funded) are confidential under 42 USC 
Sections 290dd-3 and 290ee-3 and 42 CFR Part 2 and may not be released for the above purpose.  
 
State law does not prevent disclosure to governmental entities.  For example, the Medical 
Practice Act, Occupations Code, Section 159.004 allows a physician to disclose medical records 
to a governmental agency if disclosure is required or authorized by law (such as HIPAA or the 
Disaster Act) or to other professionals involved in the individual’s treatment.  Health and Safety 
Code, Section 611.004 allows a mental health professional to disclose for the same purposes.  
Health and Safety Code, Section 241.153 allows a hospital to disclose for the same purposes.   
 
DSHS programs that are health care providers under HIPAA may disclose PHI pursuant to the 
above just as any other provider may. 
 
WAIVER OF LAW OR RULES:  None 
CONTACT:  Linda Wiegman, 458-7111, extension 6966, Room M-528 


