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POLICY STATEMENT 
 

1.0 
 

Completion of hepatitis B vaccine series prior to direct patient care 
 
The Texas Department of State Health Services (DSHS) rule §97.64, “Required Vaccinations 
for Students Enrolled in Health-Related and Veterinary Courses in Institutions of Higher 
Education” [25TAC§97.64, April 2004], requires students enrolled in health-related courses, 
which will involve direct patient contact in medical or dental care facilities to complete a three-
dose series of hepatitis B vaccine prior to direct patient care. This rule applies to all medical 
interns, residents, fellows, nursing students, and others who are being trained in medical 
schools, hospitals, and health science centers and students attending two-year and four-year 
colleges whose course work involves direct patient contact regardless of the number of courses 
taken, number of hours taken, and the classification of the student. 
 
The DSHS Rule on “Required Vaccinations for Students Enrolled in Health-related and 
Veterinary Courses in Institutions of Higher Education” is clarified as follows: 
 

DSHS RULE DSHS INTERPRETATION 
Students may be enrolled provisionally for up to 
one semester or one quarter to allow students to 
attend classes while obtaining the required 
vaccines and acceptable evidence of vaccination. 
(§97.64(b)) 
 

• Students may enroll in health-related courses 
in two-year and four-year colleges.   

• Although the student may enroll in the school 
or course, completion of the hepatitis B 
vaccination series must be completed prior to 
direct patient care as defined below. 
 

Students shall receive a complete series of 
hepatitis B vaccine prior to the start of direct patient 
care or show serologic confirmation of immunity to 
hepatitis B virus. (97.64(i)) 
 

• Direct patient care is defined by DSHS, for 
purposes of this rule, as students whose 
course work involves contact with patients in a 
manner that can result in direct contact with 
blood, blood-contaminated body fluids, or other 
bodily fluids from the patient 

 


