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SUBJECT:   REQUIREMENTS FOR SERVICE (MOP) SINKS 

 
Applicable Texas Food Establishment Rules (TFER), 

Title 25 of the Texas Administrative Code (TAC), Chapter 228: 
Section 228.2:  Definitions 

§228.2(100) Plumbing fixture. 
§228.2(101) Plumbing system. 

§228.2(130) Sewage. 
 

Subchapter E: Water, Plumbing, and Waste 
§228.143(b) Water quantity and availability, pressure. 

§228.143(c) Water quantity and availability, hot water. 
§228.146 Plumbing design, construction, and installation. 

§228.147 Plumbing, numbers and capacities, service sink. 
§228.149 Plumbing, operation and maintenance. 

§228.150 Sewage retention, drainage, and delivery. 

§228.151 Disposal facility. 
 

Question: 
What are the plumbing and drainage requirements for a service (mop) sink in a 

retail food establishment? 
 

Response: 
A retail food establishment is required to provide at least one service (mop) sink or 

a curbed cleaning facility equipped with a drain for the cleaning of mops and similar 
wet floor cleaning tools, and for the disposal of mop water and similar waste.  The 

service sink or facility must be lawfully plumbed with hot and cold water under 
pressure and with drainage that provides for proper sewage disposal.   
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Legal Analysis of Applicable TFER Sections: 

A review of three Section 228.2 definitions and several portions of Subchapter E 
titled “Water, Plumbing, and Waste,” support the conclusion that a retail food 

establishment is required to have at least one service (mop) sink or a curbed 
cleaning facility that meets the following conditions:   

 
1) lawfully plumbed with hot and cold water; 

2) under pressure; and 
3) with drainage that provides for proper sewage disposal.  

 
Section 228.147(c)(1) titled “Plumbing, numbers and capacities” for a “Service 

sink,” specifically requires a retail food establishment to have “At least one service 
sink or one curbed cleaning facility equipped with a floor drain.”  This same 

provision also requires that the service sink or facility be “conveniently located for 
the cleaning of mops or similar wet floor cleaning tools and for the disposal of mop 

water and similar liquid waste.”  A “service sink,” in turn, meets the TFER definition 

of a “plumbing fixture”1 that is a part of a “plumbing system”2 through which waste 
or “sewage”3 must be properly disposed of.  We will look now at the other portions 

of Subchapter E which set forth the requirements for plumbing fixtures and systems 
in a retail food establishment. 

 
Section 228.143(b) requires that “Water under pressure” be “provided to all 

fixtures” that use water; Section 228.143(c) provides that “Hot water generation 
and distribution systems” in a retail food establishment must be “sufficient to meet 

the peak hot water demands throughout the food establishment.”  Further, Section 
228.146 titled “Plumbing design, construction, and installation”; Section 228.150 

regarding “Sewage retention, drainage, and delivery”; and Section 228.151 relating 
to a “Disposal facility,” taken together, essentially require that plumbing systems, 

including sewage drainage and disposal, in a retail food establishment must all be 
designed, constructed, installed, and repaired “according to law.”4    

                                                   
1 §228.2(100) defines a “plumbing fixture” as a “receptacle or device” that either “is temporarily or permanently connected to 
the water distribution system of the premises and demands a supply of water from the system” or that “discharges used 
water, waste materials, or sewage directly or indirectly to the drainage system of the premises”.   
 
2 §228.2(101) defines a “plumbing system” as “the water supply and distribution pipes; plumbing fixtures and traps; soil, 
waste, and vent pipes; sanitary and storm sewers and building drains, including their respective connections, devices, and 
appurtenances within the premises; and water-treating equipment”. 
 
3 §228.2(130) defines “sewage” as “liquid waste containing animal or vegetable matter in suspension or solution and may 
include liquids containing chemicals in solution”. 
 
4  According to a spokesman for the Texas State Board of Plumbing Examiners, in most areas of Texas, the applicable “law” or 
plumbing code currently in effect and applied to determine whether plumbing is performed “according to law” is the 2009 
version (or an earlier version) of either the Uniform Plumbing Code (UPC) or the International Plumbing Code (IPC). 
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Public Health Support:  

The public health policy reasons supporting the TFER service (mop) sink 
requirements are substantial.  It is through the implementation in a food 

establishment of well-recognized sanitation procedures, particularly the proper 
cleaning of floors and the safe disposal of resulting filthy water and other liquid 

waste, that the growth of and contamination by Listeria monocytogenes (Lm), 
Salmonella species and other microorganisms that  result in food-borne illnesses, 

can be prevented.  Lm is a ubiquitous organism that can be found throughout a 
food establishment. Primary areas of concern are floors, drains, along floor seams 

and corners, and any other areas where water and moisture can stand or 
accumulate.  It is this major public health concern that supports the TFER 

requirement that food establishments provide at least one lawfully plumbed service 
sink or curbed cleaning facility, with hot and cold water under pressure, and 

drainage that provides for proper sewage disposal, so that the establishment may 
be safely cleaned. 

  

The United States Department of Health and Human Services, Food and Drug 
Administration’s (FDA), 2013 Food Code Annexes, Chapter 5 “Water, Plumbing, and 

Waste,” Section 5-203.13, Service Sink states, “Mop water and similar liquid 
wastes are contaminated with microorganisms and other filth. Waste water must be 

disposed of in a sanitary manner that will not contaminate food or food equipment.  
A service sink or curbed cleaning facility with a drain allows for such disposal.”   

 
In reference to water quantity and availability, the FDA’s 2013 Food Code Annexes, 

Chapter 5 “Water, Plumbing, and Waste,” Section 5-103.11, Capacity, clarifies the 
requirement for water quantity and availability to plumbing fixtures.  A sufficient 

supply of water is a basic requirement for proper sanitation within a food 
establishment to allow for proper hand washing, cleaning of equipment and utensils 

and similar activities.   Additionally, hot water generation and distribution systems 
must be sufficient to meet the peak hot water demands throughout a food 

establishment.   

 
According to FDA’s Food Code 2013 Annexes, Chapter 5 “Water, Plumbing, and 

Waste,” Section 5-103.12, Pressure, adequate water under pressure is required in 
order to eliminate conditions that could lead to situations that place the public 

health at risk.  In reference to water capacity, FDA states that the “Availability of 
sufficient water is a basic requirement for proper sanitation within a food 

establishment.  An insufficient supply of safe water will prevent the proper cleaning 
of items such as equipment and utensils and of food employees’ hands.”   
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Agree to form and substance: 

 

  
Christopher Sparks, MPA, R.S. 

Manager 
Public Sanitation and Retail Food Safety Group 

  
 

This Food Establishment Group Regulatory Clarification supersedes any previous 
clarifications, guidance documents, or policy letters on this subject and remains in 

effect unless modified or revoked in writing by the Food Establishments Group.  
Attributed use or reproduction of this information is freely granted.   
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